Je winkelwagen is momenteel leeg
Tips voor onderhoud en gebruik
Het is belangrijk dat u deze tips niet alleen leest, maar ook echt toepast in de praktijk. bij een juist gebruik van de pan bent u verzekerd van jarenlang bak en braadplezier.
Voordat u de pan in gebruik neemt, moet u deze eerst grondig afwassen met heet water en een zacht schoonmaakmiddel. Vervolgens afdrogen en de binnenkant van de pan licht invetten met plantaardige olie. Uw pan is nu klaar voor gebruik. Om uw pan als nieuw te houden is het meestal voldoende om deze na gebruik of te spoelen met heet water. Indien nodig een zacht sopje gebruiken. Reinigen in de vaatwasser kan, maar wordt door ons niet aangeraden. Wanneer u 'zonder vet' wilt bakken moet u voor gebruik de pan toch heel licht invetten. enkele druppels olie of een beetje boter egaal over de binnenkant verdelen is al voldoende.
Temperatuur
U krijgt bij uw bestelling van onze BRAET inductie pannen een uitgebreide gebruikersaanwijzing met betrekking tot het gebruik van onze pannen.
Het komt nogal eens voor dat deze niet wordt gelezen en/of wordt nageleefd. Daarom wijzen wij u graag op het volgende:
Het zogenaamde "casco" van onze pannen bestaat uit vier componenten waarvan aluminium en koper de belangrijkste zijn. Aluminium om de pan niet te zwaar te maken en koper (in combinatie met aluminium) om een zeer goede warmtegeleiding te bewerkstelligen.
Omdat inductie pannen magnetisch moeten zijn zit er onder inductie pannen altijd een ijzeren plaat. Deze plaat zet onevenredig uit bij het opwarmen van de pan ten opzichte van het "casco". Zou u de pan direct op vol vermogen verwarmen wordt de ijzeren magnetische plaat daardoor naar buiten gedrukt waardoor de plaat niet meer goed zou kunnen aansluiten op de pan. In de volksmond is de pan dan "krom".
Dit betekend dat u onze BRAET pannen niet op vol vermogen hoeft te verwarmen om onze pannen heet te laten worden. Op 3/4 de vermogen is voldoende om de BRAET pannen te verwarmen. Mocht u na ongeveer 2 minuten onze pannen toch op vol vermogen willen gebruiken is dit geen probleem. U kunt de pan dan stapsgewijs op een hogere stand verwarmen.
Indien u onze BRAET pannen op bovenstaande wijze gebruikt zal de pan niet "kromtrekken".
Let op!
Door oververhitting wordt de binnenkant op den duur dofzwart waardoor de pan zijn anti- kleef eigenschappen verliest. Door te hoge bak- of braadtemperaturen, kunnen vetten zeer snel verbranden. Hierdoor ontstaan reststoffen die inbranden en niet meer verwijderd kunnen worden.
Het is daarom belangrijk goed op te letten op het juiste gebruik van oliën of vetten en op de juiste temperaturen te bakken of te braden. Voor het afblussen van jus geen koud water gebruiken! Hierdoor kan de anti- kleeflaag 'schrikken' en kunnen er blaasjes ontstaan of er kunnen zelfs stukjes uit de laag springen. Dat valt niet onder de garantie.
Kookvocht van aardappelen of groente is voor het afblussen een prima alternatief. Gebruik houten of kunststof spatels in plaats van metalen keukengerei. eventuele krasjes, die bijna niet te voorkomen zijn, hebben geen invloed op de levensduur van de pan. Een kras blijft een kras en gaat niet schilferen. Helaas hebben onze pannen ook niet het eeuwige leven en zijn onderhevig aan natuurlijke slijtage. Bij een juist gebruik en onderhoud heeft u er echter jarenlang plezier van.
Bakvetten
Boter en margarine
Deze kunnen tot circa 160° Celsius verhit worden, voordat ze verbranden, en zijn geschikt om vanaf de laagste stand te bakken of te braden.
Plantaardige oliën
Deze kunnen tot circa 220° Celsius verhit worden, voordat ze verbranden, en zijn geschikt om vanaf de middelste tot bijna de hoogste stand te bakken of te braden.
Geharde plantaardige vetten
Deze kunnen tot circa 280° Celsius verhit worden, voordat ze verbranden, en zijn geschikt om vanaf de middelste tot hoogste stand te bakken of te braden.
Garatie
Mocht het zo zijn dat u ondanks een juiste gebruik van een pan een gegronde materiaalfout ontdekt, neem dan contact met ons op.